Popular Post

03 June

गाईको बरेमा निबन्ध (Essay on Cow in Nepali) -A1 Subject

    गाईको बरेमा निबन्ध  २५० शब्द..........




 गाई सबैभन्दा निर्दोष र मायालु घरपालुवा जनावरहरू मध्ये एक हो जुन हानिरहित हुन्छ। तिनीहरू घरहरूमा राखिएका छन्, किनभने तिनीहरू विभिन्न तरिकामा लाभदायक छन्। गाईको सामान्य शारीरिक विवरण दिने हो भने गाई भनेको ठुलो शरीर र दुई सिङ, मुख, दुई आँखा र दुई कान भएको चार खुट्टा भएको जनावर हो ।










          गाईको महत्त्वपूर्ण फाइदा यो हो कि यसले हामीलाई दूध दिन्छ, जसले हामीलाई हाम्रो शरीरलाई तन्दुरुस्त र रोग प्रतिरोधात्मक क्षमतालाई स्वस्थ राख्न मद्दत गर्छ। गाईको दूधमा फस्फोरस, क्याल्सियम, भिटामिन डी र बी र पोटासियम प्रशस्त मात्रामा पाइन्छ। यसमा प्रोटिन पनि प्रशस्त मात्रामा पाइन्छ । गाईको दूध विभिन्न डेयरी उत्पादनहरू बनाउन प्रयोग गर्न सकिन्छ, उदाहरणका लागि, मक्खन, स्पष्ट मक्खन, दही, कुटीर चीज, चीज, र अन्य धेरै उत्पादनहरू। गाईको दूध संसारमा सबैभन्दा बढी खपत र बहुमुखी छ। स्किम्ड वा टोन्ड मिल्क, जहाँ बोसोको मात्रा कम भएको छ, वजन बढाउन नचाहने व्यक्तिहरूले उपभोग गर्न सक्छन्।


            गाईको गोबर भनेर चिनिने गाईको मल पनि निकै लाभदायक उत्पादन हो । यसमा धेरै मिथेन तत्व पाइने भएकाले यसलाई बायोगैस र ऊर्जाको नवीकरणीय स्रोत बनाउन प्रयोग गरिन्छ। ग्रामीण क्षेत्रमा, गाईको गोबर सुक्खा गोबर केक बनाउन प्रयोग गरिन्छ, जुन जलाउनको लागि ईन्धनको रूपमा प्रयोग गरिन्छ र भान्साकोठामा दैनिक खाना पकाउनको लागि ज्वाला प्रदान गर्न प्रयोग गरिन्छ। यसलाई खेतमा उर्वर मलको रूपमा पनि प्रयोग गरिन्छ। गाईको गोबर एक उपयोगी कीटनाशक र कागज बनाउनको लागि निर्माण कच्चा पदार्थ हो।







              गाईको मासुलाई गाईको छाला बनाउन टेन्ड गरिन्छ, र यो संसारभरि सबैभन्दा व्यापक रूपमा प्रयोग हुने छाला हो। यो जुत्ता, बेल्ट, जुत्ताको तल, कार सीट कभर, र धेरै अन्य चीजहरू बनाउन प्रयोग गरिन्छ। यदि संक्षेपमा, गाईको छालाले विश्वभरको छाला उत्पादनको लगभग 65% देखि 75% सम्म बनाउँछ।


              मासुको लागि गाईवस्तुको रूपमा पनि गाई पालन गरिन्छ। फ्रान्स र ब्राजिल जस्ता देशहरू गाईको मासु, गाईको मासुको सबैभन्दा ठूलो निर्यातकर्ता हुन्। यो संसारमा सबैभन्दा बढी खपत हुने रातो मासु मध्ये एक हो र विश्वभरि धेरै प्रसिद्ध स्वादिष्ट व्यंजनहरू बनाउन प्रयोग गरिन्छ।

                                            समाप्त












No comments:

Post a Comment

Thanks you!!

Post List